Drie tips om op vakantie niet extra aan te komen:
Eind deze week vertrek ik voor 2 weken op vakantie met mijn gezin. Om jullie wat tips en ideetjes te geven om zonder extra kilo’s en lekker fit terug van vakantie te komen, hieronder mijn benadering.

1. – BEGIN JE DAG MET EEN GOED ONTBIJT.
Eigenlijk is dat dus niet anders dan thuis. Maar misschien wel iets meer een uitdaging. Ben je op de camping of huur je een huis? Dan kan je meestal hetzelfde ontbijt maken als thuis. Logeer je in een hotel en staat het ontbijt voor je klaar? Kies dan verstandig uit het aanbod. Begin in ieder geval met 1 of 2 glazen water en een kop thee of koffie. Daarna liefst een ei gerecht. Een andere optie is yoghurt met noten en een klein beetje ongezoete muesli (geen ‘cornflakes’) en wat vers fruit. Dit zijn allemaal voorbeelden van ontbijt met voldoende eiwit en niet te veel enkelvoudige koolhydraten (suikers). Hierdoor begin je met een stabiele bloedsuiker spiegel en krijg je geen suikerpiek en vetopslag (en een dip daarna).
De eerste week van mijn vakantie verblijf ik in een hotel, mijn favoriete ontbijt is dan: groot glas water (en als ze hebben citroen enbij) en een kannetje heet water waar ik dan ‘stiekem’ mijn Thermodrank in doe 😉 Een flinke schep roerei, met een plakje gerookte zalm of anders kipfilet. Wat tomaat en champignons als het aanwezig is. Soms staat er lokaal gebakken, donker volkorenbrood op het buffet. Daar wil ik ook nog wel eens een klein plakje van nemen, lekker met wat roomboter erop! Als ‘toetje’ wil ik wel eens een beetje yoghurt eten met noten, zaden en of een beetje vers fruit.
Wat ik zeker niet eet: witte broodjes, croissants, jam een glas fruitsap. Dit zijn allemaal dingen die je bloedsuiker de lucht in doen schieten! Voor mij is dat echt geen straf om die producten te laten staan. Ik hoef alleen maar even te denken aan het opgeblazen en slome gevoel dat ik daarna heb en de keuzen is snel gemaakt 😉
De tweede week van mijn vakantie gaan we zeilen in Kroatië. Daar zorgen we zelf voor ons ontbijt. Tegenwoordig kan je in elk land wel soyamelk kopen. De eerste dag van onze vakantie ga ik naar een wat grotere supermarkt om te zorgen dat er enkele pakken soyamelk in de koelkast liggen. Onze gebruikelijke voeding-shake gaat zeker mee op reis! Ik neem 2 smaken mee: cappuchino en vanille om wat afwisseling te hebben. Vorig jaar zeilden wij in Griekenland en het bleek prima te doen om de shakepotten mee te nemen in de koffer en lokaal soyamelk te kopen. Ook maakte ik mijn ‘shake’ ontbijt wel met Griekse yogurt met wat noten erdoor. Heerlijk en makkelijk ontbijt!

2 – KIES DE LOKALE KEUKEN
Als je gaat eten op vakantie, probeer dan eens niet op de geijkte toeristische terrassen te eten maar zoek een restaurant waar de lokale bevolking eet. Vooral in de mediterrane landen zit je dan vrijwel altijd goed! Eet puur en lokaal eten en beleef de smaken van de streek. Eet geen bewerkt ‘touristenvoer’ zoals pizza of frites. Als lunch kies ik meestal een maaltijd salade. In bijna elk restaurant hebben ze die wel op de kaart staan. ’s Avonds neem ik ook vaak een kleine salade als voorgerecht of een licht vis gerechtje. Ik ben gek op vis en schelpdieren en eet bijna geen vlees. Gegrilde, gestoomde of gekookte vis heeft mijn voorkeur. Liever niet gebakken en al zeker niet gefrituurd met een deegkorstje erom. Daarbij nog wat gegrilde groenten, lekker vers van het seizoen en ik ben helemaal tevreden! Soms pik ik wat frietjes mee of een beetje rijst maar niet elke avond. 

Een nagerecht eet ik alleen als er iets heeeel lekkers op de kaart staat. Het moet zó lekker zijn dat het de extra calorieën en suiker waard is. Dan eet ik ook zonder schuldgevoel en geniet ik er echt van. Op vakantie drink ik meer alcohol dan thuis. Lekker koel rosétje of een gin-tonic gaat er bij mij ook wel in… Maar ik neem er altijd een glas water bij. Ook begin ik niet te vroeg met alcohol, want dan voel ik me al meteen niet fit meer.
Een echte ‘no-go’ zijn de mandjes stokbrood bij het eten. Misschien best lekker maar zo zonde om je daarmee te vullen. Zorg dus gewoon dat je zonder honger aan tafel gaat door in de middag een verantwoord tussendoortje te nemen en dat broodmandje ‘roept’ jou naam niet meer! Kan je extra genieten van de verassende smaken van de lokale keuken.

3 – DRINK VEEL WATER
Begin je dag met 2 glazen water en drink voor elke maaltijd ook een glas water. Zelf verkies ik water op kamer temperatuur. Tussen de maaltijden door drink ik ook veel water, dan wel lekker fris met eventueel wat citroen of limoen erin. Mocht je je vakantie thuis of in een huis/appartement doorbrengen, dan kan je een grote kan maken met wat groente of fruit naar je keuze in het water. Hierdoor krijgt het een lekker smaakje, zonder dat je er suikers of calorieën aan toevoegt. Een mooie kan die klaar staat, nodigt ook uit om te drinken, al helemaal met dat kleurrijke lekkers erin!
Vooral als het warm is verlies je natuurlijk veel vocht door te zweten. Dat moet aangevuld worden. Een keer per dag drink ik een glas water waar ik een zakje Hydrate in oplos. Dat is een elektrolyten mengsel dat je mineralen aanvult waardoor je vochtbalans beter blijft. Sporters gebruiken dat ook bij inspanning als ze veel zweten. Op de zeilboot de hele dag in de zon en de wind is de kans op uitdroging vrij groot, vooral met dat glaasje alcohol erbij. Vandaar die extra aanvulling dat o.a. hoofdpijn, concentratie problemen, huidveroudering en spierkrampen voorkomt. Frisdrank, fruitsappen uit pak en ‘energy drankjes’ drink ik nooit dus ook niet op vakantie. Het zorgt alleen maar voor lege calorieën, een enorme suikerpiek en de onvermijdelijke dip nadien…