Vita Coaching

Hormonen

Hormonen zijn kleine boodschapper-stofjes met een ongelooflijk grote invloed op ons hele systeem. Ze beïnvloeden vele lichamelijke en geestelijke processen, via allerlei verbanden waar we misschien in eerste instantie niet aan denken. Hormonen zijn veel meer dan ‘lastige’ pubers, overgangsklachten en man-vrouw verschillen. Hormonen bepalen de snelheid van je stofwisseling, ze regelen je bloedsuiker, ze zorgen ervoor dat je lekker slaapt, ze bepalen zelfs waar je vet wordt opgeslagen en hoe snel je weer honger krijgt na een maaltijd en beïnvloeden je humeur en stress gevoeligheid.

Heel belangrijk dus, om die hormonen te vriend te houden!

Leefstijl heeft een behoorlijke invloed op je hormonen. Bij een slecht voedingspatroon mis je simpelweg de bouwstoffen voor je hormonen. Bij een verkeerd sportprogramma kunnen hormonen ervoor zorgen dat je je doelen niet bereikt. Terwijl te veel stress ervoor zorgt dat de neurotransmitters opgebruikt worden door je stresssysteem en daarmee weggekaapt worden voor allerlei andere processen. Ook overgewicht en diabetes zijn te herleiden naar een disbalans in hormonen.

 

 

Als je aan een optimale vitaliteit wil werken, is het dus essentieel om een goede kennis te hebben van onze hormonen en hun wisselwerking in onze lichaamsprocessen.

Tijdens de pubertijd, een zwangerschap en de overgang (menopauze) verandert er steeds een heleboel rondom hormonen. Vandaar dat vooral vrouwen er baadt bij hebben om regelmatig hun hormonen weer terug in balans te brengen. Maar ook een emotionele gebeurtenis, zoals een scheiding of overleiden en werk- en relatiestress kunnen een disbalans in je hormoonhuishouding veroorzaken.

 

“Het hart houdt ons in leven, ja,
maar hormonen dóén ons leven!”

– Endocrinoloog en ‘top dokter’ Guy T’Sjoen M.D.

Help je hormonen een handje!

Ik sta klaar om je te helpen en je hormonen in je voordeel te laten werken. Maak direct een afspraak voor een intakegesprek.